Connect
To Top

5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen. Figuurlijk dan he? Aan een ‘5 weken zwanger buik’ is vaak nog niets te zien qua vorm. Wel kun je in week 5 van je zwangerschap meer last krijgen van zwangerschapssymptomen. Wat gebeurt er precies in je lijf en hoe gaat het met de ontwikkeling van je baby? Lees snel verder en krijg antwoord op al deze vragen. Hier lees je alles over 4 weken zwanger.

5 weken zwanger

Zwangerschap week 5, dit wil je weten

Als je 5 weken zwanger bent, kun je het eindelijk vrijwel met zekerheid zeggen: je bent echt zwanger! Een zwangerschapstest is vanaf week 5 van je zwangerschap betrouwbaar. Vanaf nu gaat het allemaal heel snel. In week 5 van je zwangerschap kun je al een hoop praktische zaken regelen. Ook geven we je handige tips die kunnen helpen als je 5 weken zwanger en misselijk bent. Natuurlijk wil je ook weten hoe het er op dit moment voorstaat met je baby. Laten we daar mee beginnen!


Zwanger week 5: jouw baby

In week 5 van je zwangerschap lijkt de embryo nog het meest op een heel klein kikkervisje. Maar dat duurt niet lang meer. De ontwikkeling van je kleintje gaat namelijk razendsnel! Je baby is ten opzichte van vorige week als ruim twee keer zo groot. De embryo is nu ongeveer net zo groot als een sesamzaadje. Bizar als je er zo over nadenkt. Dit ieniemienie kikkervisje heeft nu al een hoofd, een ruggetje en zelfs een staart. Dat hebben we allemaal gehad hoor op die ‘leeftijd’, de staart verdwijnt in de 11e week van je zwangerschap.

Van kikkervisje naar baby

De embryo lijkt nog niet erg op een baby maar dat duurt niet lang meer. Week 5 van je zwangerschap is een belangrijke week. Het ruggenmerg en de hersenen van je kleintje worden nu gevormd. Ook wordt er een voorzichtig beginnetje gemaakt aan de bloedsomloop en wordt de basis van het hartje gelegd. Het hartje gaat aan het einde van deze week kloppen.

Het hart en de bloedsomloop zijn van essentieel belang en zorgen er – met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen – voor dat je baby nog sneller kan groeien. Ook groeien er al kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. Er worden zelfs al beginnende oogjes aan de zijkant van het hoofdje gevormd.

5 weken zwanger echo

Als je met 5 weken zwanger een echo zou doen, is er voor de oplettende kijker al (heel onduidelijk) een wervelkolom te herkennen. Heel bijzonder. zeker als je beseft dat je baby pas 2 tot 3 millimeter groot is. Als je 5 weken zwanger bent, wordt ook de basis gelegd voor de maag, darmen, longen en nieren van je baby. Je baby weegt ongeveer 0,1 gram.

5 weken zwanger: hoe voel jij je?

En nu even naar jou, want er gebeurt een hoop in je lichaam. Waarschijnlijk voel je dit door al die zwangerschapshormonen zelf maar al te goed. Veel vrouwen moeten in deze periode vaker plassen dan anders. Nu ligt dit aan de opspelende hormonen. Later in de zwangerschap komen we het vele plassen ook vaak tegen, dan komt het vooral doordat de baarmoeder op de blaas drukt.

Als je erg veel last hebt van misselijkheid komt dit waarschijnlijk ook door je hormoonhuishouding die flink op zijn kop staat nu. Vanaf week 12 van je zwangerschap komt deze weer een beetje tot rust en is het vaak gedaan met de misselijkheid. Probeer als je erg veel last hebt van misselijkheid eens wat vaker iets kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Droge crackers of beschuit kunnen helpen. Drink voldoende om uitdroging te voorkomen. Als je echt helemaal niets binnenhoudt, check het dan altijd even met je arts. Het kan zijn dat je last hebt van extreme zwangerschapsmisselijkheid.

5 weken zwanger symptomen

Sommige mama’s to be hebben met 5 weken zwanger nog geen symptomen maar die laten vaak niet lang meer op zich wachten. De hormonen gieren door je lijf en je baby groeit als kool. Het is heel normaal om 5 weken zwanger en erg moe te zijn. Pak je rust en zorg goed voor jezelf. Ook 4-5 weken zwanger en buikpijn en 5 weken zwanger en krampen of rugpijn komen erg vaak voor.

Er gebeurt veel in je baarmoeder en dat voel je, je buik maakt een enorme groei door. Nu zie je het nog niet maar in 12 weken tijd wordt je buik dubbel zo groot. Ben je 5 weken zwanger en duizelig? Probeer erop te letten dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, dat is juist nu erg belangrijk!

Tijd voor een afspraak met de verloskundige

Je kunt nu alvast een afspraak maken bij een verloskundige. De meeste verloskundigen plannen een eerste afspraak tussen week 8 en week 10. De verloskundige zal je tijdens de zwangerschap begeleiden. Als je suikerziekte hebt, al ooit eerder een keizersnede hebt gehad of een meerling verwacht, val je sowieso onder de verantwoordelijkheid van een verloskundige. Je kunt je huisarts vragen naar een praktijk of online een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt zoeken.

Bij het eerste bezoek zal je verloskundige het hebben over een prenatale screening. Bij deze screening wordt onderzocht of er een kans is of je baby een open ruggetje of het syndroom van Down heeft. Je kunt nu alvast een moment over deze screening nadenken. We sluiten af met een iets leuker feitje: je kunt namelijk de blije doos en de ZwangerBox aanvragen, doen!

Ben je 5 weken zwanger en wil je weten wanneer je bent uitgerekend? Ga dan terug naar de laatste dag van je laatste menstruatie en tel hier 38 weken bij op. Dit is ongeveer de datum waarop jij je kleintje in de armen mag sluiten.

5 weken zwanger, een ontzettend spannende tijd

Het kan zijn dat er in deze fase wat onzekerheid begint op te spelen. Je vraagt je wellicht af of je wel een goede moeder gaat zijn, of je het financieel wel gaat redden en je bent misschien bang voor een miskraam. In week 5 van je zwangerschap is alles nog heel pril. Dus ook als je het het liefst al van de daken zou willen schreeuwen, raden we je aan om het nog even voor je te houden. Dit nieuws niet kunnen delen, de hormonen en al die emoties. Het kan best een heftige tijd zijn. Probeer een beetje te genieten, neem je rust en ben vooral lief voor jezelf! Lees bij 6 weken zwanger wat je alvast kunt regelen.

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl30 december 2020
 • 8 weken zwanger

  Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl30 december 2020
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl30 december 2020
 • 6 weken zwanger, je baby groeit als kool

  Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl30 december 2020
 • 4 weken zwanger, het avontuur begint!

  4 weken zwanger staat gelijk aan een spannende tijd waarin alles verandert The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl30 december 2020