Connect
To Top

6 weken zwanger, je baby groeit als kool

Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam. Het gaat allemaal heel snel ineens maar wat gebeurt er allemaal in je lichaam als je 6 weken zwanger bent en hoe zit het met de ontwikkeling van de baby? Zijn er praktische zaken die je vast kunt voorbereiden of dingen waar je rekening mee dient te houden? Ontdek alles over week 6 van je zwangerschap en lees hier alles over 5 weken zwanger.

6 weken zwanger

Zwanger 6 weken

Week 6 van je zwangerschap begint bij zwangerschapsdag 42 en loopt door tot en met dag 48. In principe wordt er bij 6 weken zwanger nog geen echo gemaakt, maar als dit wel het geval zou zijn, zou je het hartje al kunnen zien kloppen!


Als er bij 6 weken zwanger een echo wordt gemaakt, is dit meestal een vaginale echo, omdat deze nu nog het beste beeld geeft. Meestal is er voor een echo in dit prille stadium een medische reden. Dit kan een kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of meerlingzwangerschap zijn. Ook als je al eerder een miskraam hebt gehad, of als je last hebt van bloedverlies kan een echo nodig zijn. Zoals we al zeiden is week 6 van je zwangerschap een spannende tijd.

6 weken zwanger bloedverlies

Het is niet zo dat er bij ieder druppeltje bloed een echo wordt gemaakt trouwens. Bloedverlies in week 6 van je zwangerschap hoeft namelijk niet altijd iets vervelends te betekenen. Het kan zijn dat het een bloeding is die nog door de innesteling komt. Het kan ook gaan om een contactbloeding, dit komt voor als er een bloedvaatje in je baarmoedermond knapt. Dit klinkt misschien naar maar je merkt hier zelf vaak niets van. De doorbloeding van je baarmoeder is nu optimaal en ook tijdens het vrijen kan een beetje bloedverlies optreden. Meestal gaat het om een slechts druppeltje. 6 weken zwanger zijn en helderrood bloedverlies of 6 weken zwanger en lichtroze afscheiding is dus heel normaal.

6 weken zwanger miskraam

Helemaal geen leuk thema, maar we moeten het toch even benoemen. Heb je erg vaak last van bloedverlies en heb je ook erge buikpijn, check het dan altijd even met je arts. Neem ook altijd contact op met je huisarts of verloskundige als je bang bent dat je misschien een miskraam hebt, of als het niet goed voelt. Een miskraam komt helaas bij één op de negen zwangerschappen voor, zeker in een pril stadium. Dit is helaas niet te voorkomen.

6 weken zwanger wat gebeurt er in je lijf?

Er gebeurt op dit moment heel veel en dat zul je nu ook wel echt merken. De zwangerschapshormonen hCG en progesteron nemen als het ware je lichaam over en dat merk je. Je nieren worden door deze hormonen steeds efficiënter. Bovendien drukt je baarmoeder tegen je blaas. In deze periode is het dan ook heel normaal dat je heel vaak moet plassen. Dat kan heel vervelend zijn, maar wist je dat je er ook wanna be mama’s mee kunt helpen? Het zwangerschapshormoon hCG in je urine wordt gebruikt om medicijnen te maken die de vruchtbaarheid verhogen. Vanaf deze week kun je meedoen met Moeders voor Moeders. Zo heeft al dat plassen toch nog iets positiefs.

Zwanger symptomen

Naast veel plassen, is het normaal dat je met 6 weken zwanger misselijk bent. De zwangerschapssymptomen worden in deze periode vaak heviger, ook ochtendmisselijkheid speelt nu vaak op. Ook hebben meiden nu vaak meer last van rugpijn dan anders. Ook menstruatiepijn wordt vaak als verschijnsel genoemd. Er gebeurt zoveel in je baarmoeder dat een beetje buikpijn of wat krampen er in week 6 van je zwangerschap er soms een beetje bijhoort.

Als je met 6 weken zwanger al een buikje hebt, is dit vaak omdat je last hebt van een opgezette buik. Ook kun je ontzettend moe zijn, dit is normaal. Luister goed naar je lichaam en zorg goed voor jezelf!

6 weken zwanger geen symptomen meer

Sommige aanstaande mama’s hebben met 6 weken zwanger ineens geen symptomen meer of de symptomen nemen af. Waar ze eerst nog gespannen borsten hadden en last van misselijkheid of hoofdpijn, zijn al deze zwangerschapssymptomen in week 6 spontaan verdwenen. Dit kan en is niet meteen reden om je zorgen te maken. Sommige mama’s to be wiens leven zich op dit moment net iets te veel rondom de pot afspeelt, zullen je zelfs benijden. Maar we zeiden het al en we zeggen het graag nog een keer: neem als je het niet vertrouwd altijd contact op met je arts!

Zwanger week 6, je baby

Dit vinden wij eigenlijk het leukste gedeelte, want hoe staat het nu met de ontwikkeling van je baby? We hadden al gezegd dat (eind) deze week het hartje gaat kloppen, zo bijzonder! Maar wist je dat ook de ledematen langzaam vorm krijgen? Vorige week waren het nog stompjes, nu vormen zich toch echt al duidelijke armen. Ook het gezichtje krijgt steeds meer vorm. Er zijn al oogjes, een neusje en een mond! Het hoofd en het hart zijn in verhouding nog erg groot.

Je baby maakt nu al zijn eigen bloed aan en kan zelfs een andere bloedgroep hebben dan jij. De aanleg van de hersenen is bijna voltooid. De longen, nieren en lever ontwikkelen zich in razend tempo. Je baby lijkt qua vorm het meest op een garnaaltje en heeft de grootte van je pinknagel.

Wat kun je alvast regelen?

Een voorbereid mens telt voor twee. Dat doe jij nu natuurlijk sowieso al, maar je kunt het allemaal maar vast geregeld hebben. Kinderdagverblijven willen nog wel eens lange wachtlijsten hebben. Helemaal niet gek dus om je in ieder geval vast te oriënteren. Je kunt je baby namelijk nu al inschrijven. Ook kun je alvast gaan kijken naar kraamzorg. Het intakegesprek zal pas rond de zevende maand van je zwangerschap plaatsvinden maar het is normaal om de kraamzorg eerder al aan te vragen. Gangbaar is dat dit voor de zestiende week van je zwangerschap gebeurt.

Capture the moment

Je kunt het je nu nog amper voorstellen maar voor je het weet houd je je baby in je armen. Er komt veel op je af en het gaat best wel snel allemaal. Je zou bijna vergeten om van je zwangerschap te genieten. Zonde! Het is waardevol om de mooie momenten te koesteren en je zwangerschap bij te houden. Dit kun je doen door foto’s van je buik te maken maar je kunt ook een heus zwangerschapsdagboek bijhouden. Leuk voor later!

6 weken zwanger, onlosmakelijk verbonden

Jij en je baby zijn de komende 7 maanden letterlijk onafscheidelijk. Week 6 van je zwangerschap is een bijzondere tijd. Je voelt je misschien niet altijd even goed maar laat dat gewoon op je afkomen. Na een paar weken gaat het vaak vanzelf weer beter. Vergeet niet dat je het voor een wonderbaarlijk mooi doel doet! Lees hier alles over 7 weken zwanger.

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl31 maart 2021
 • 8 weken zwanger

  Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl31 maart 2021
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl31 maart 2021
 • 5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

  Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen The following two tabs...

  Babystraatje.nl31 maart 2021
 • 4 weken zwanger, het avontuur begint!

  4 weken zwanger staat gelijk aan een spannende tijd waarin alles verandert The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl31 maart 2021