Connect
To Top

Luier wasbaar en herbruikbaar, de beste tips

De wasbare luiers zijn terug van weggeweest! Aangezien we tegenwoordig meer aandacht hebben voor een beter milieu is het wel logisch dat de vraag naar een luier die wasbaar is, toeneemt. Vroeger werden er een paar hydrofiele doeken met wat spelden gebruikt als wasbare luier. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten modellen, materialen, systemen en prijscategorieën om je keuze uit te maken. Om jouw zoektocht naar luiers die wasbaar zijn makkelijk te maken, geven we je graag een overzicht met alles wat je moet weten.

Luier wasbaar HEMA

Waarom kiezen voor luier die wasbaar is?

Wasbare luiers, ook wel herbruikbare luiers of uitwasbare luiers genoemd, zijn fijn voor de huid van je baby en bevatten geen vochtabsorberende stoffen zoals sodium polyacrylaat. Dit is de gel die in normale luiers wordt verwerkt. Hoewel in reclames steeds meer wordt gezegd dat pampers langer droog blijven en je baby de luier nóg langer om kan, is dat toch niet goed voor je baby. De gel absorbeert zo sterk dat ook het vocht uit de babyhuid wordt onttrokken, waardoor deze mogelijk droog en geïrriteerd wordt.

Een luier die wasbaar is ‘ademt’, waardoor deze beter is voor het tere huidje. Bovendien kan een herbruikbare luier helpen bij het zindelijk worden. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer met pakken wegwerpluiers hoeft te sjouwen. Het bespaart ook flink op de kosten en misschien wel de belangrijkste reden: wasbare luiers zijn veel milieuvriendelijker!

Zijn herbruikbare luiers wel echt zo milieuvriendelijk?

Sommige moeders zullen nu twijfelen of luiers die herbruikbaar zijn wel echt zo milieuvriendelijk zijn. Er zijn verschillende vergelijkingen gemaakt tussen wegwerp luiers en uitwasbare luiers. Luiers die wasbaar zijn, komen toch altijd beter naar voren. Gemiddeld draagt een kind namelijk meer dan 5.300 luiers, voordat-ie zindelijk wordt. Dit zijn er bijna 5 per dag. Als je wasbare luiers gebruikt, spaar je daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Luiers van HEMA

Herbruikbaar: welke luiers kies je?

Er zijn 2 soorten wasbare luiers. Namelijk eendelige en tweedelige systemen. Een eendelig systeem heeft het overbroekje aan de luier vastzitten. Het voordeel hiervan is het gebruiksgemak. Een tweedelig systeem bestaat uit een luier waar een los waterdicht overbroekje overheen moet. Door het losse overbroekje past de luier altijd heel goed, waardoor een eventueel lekken tot een minimum wordt beperkt.

Pocketluiers zijn veruit de populairste wasluiers. Het waterdichte deel aan de binnenkant heeft een laag met een pocket erin. Hierin stop je het absorberende deel, oftewel de boosters. Pocketluiers worden vaak gebruikt voor de crèche of de oppas en zijn volgens sommigen de beste wasbare luiers.

Wasbare luiers HEMA

Waarschijnlijk wist je al dat je bij de HEMA terecht kunt voor heel veel leuke en handige babyspullen. Maar wist je dat ze er tegenwoordig ook wasbare luiers hebben? De wasbare luiers van de HEMA bestaan uit een overbroekje en luierinleggers. In de inlegger komt nog een inlegdoekje om de grootste viezigheid op te vangen (deze gooi je gewoon weg).

Je scoort bij de Nederlandse warenhuisketen ook meteen alle attributen die je verder nodig hebt, zoals een luier-bewaarzak en een luier-waszak. Het valt allemaal reuze mee, maar als je net begint met luiers die wasbaar zijn kun je weleens overwhelmed zijn. Want wat heb je nou allemaal nodig? Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet, heeft HEMA de handige wasbare luiers-starterset (6 stuks).

Herbruikbare luiers

Hoeveel uitwasbare luiers heb je nodig?

Hoeveel wasbare luiers je nodig hebt, hangt er helemaal vanaf hoe vaak je verschoont, hoe vaak je wast en hoe lang de droogtijd is van de herbruikbare luiers die je hebt. Ons advies is om met 24 luiers te starten. Je verschoont zo’n 8 keer (of meer) per dag bij een pasgeborene. Let dus wel op: Als je 1x in de twee dagen wast, kom je net tekort als de luiers nog niet droog zijn.

Luiers wasbaar: hoe houd je ze schoon?

Het lijkt misschien veel werk en een beetje vies, maar in de praktijk zijn wasbare luiers erg simpel en hygiënisch. Je kunt een inlegvel gebruiken die de ontlasting opvangt en daarna gooi je deze in het toilet. De gebruikte luier doe je in een emmer met een wasnet. Als je vervolgens gaat wassen, gooi je het volle wasnet de wasmachine in.

HEMA Wasbare luiers

Wasbare luiers: hoe werkt het?

Nu je iets beter weet wat voor jou de beste wasbare luiers zijn, is het tijd om toe te lichten hoe dat nou werkt zo’n wasbare luier. Dit zijn de stappen van het verschonen van wasluiers:

  • Je wast de luiers 1 of 2 keer voor het eerste gebruik (dan absorberen ze beter).
  • Je doet je baby een nieuwe luier om. Vaak kun je drukknopen gebruiken om de grootte van de luier aan te passen.
  • Zorg ervoor dat de wasbare luier goed om de benen zit. Gebruik klitteband om de luier bij te stellen om de taille. Doe de herbruikbare luier niet te strak om: er moeten ongeveer 2 vingers tussen de luier en het wasbare luierbroekje passen.
  • Bij een pocketluier doe je eerst een booster in de pocket, bij een tweedelig systeem (wasbare luiers met overbroekjes) doe je eerst de luier om, en dan het overbroekje aan.

Wanneer je kindje alleen nog borstvoeding of flesvoeding krijgt, kun je een vieze luier die wasbaar is meteen in de was gooien. Krijgt je kindje al vaste voeding, dan gooi je eerst de booster, oftewel inlegvelletje met vaste ontlasting weg en daarna de luier in de was. Bij een tweedelig systeem, of als alleen de booster nat is, hoef je niet iedere keer de hele luier te verschonen.

Tip: Informeer bij het waterschap of je hard of zacht water hebt. Dat is namelijk handig om te bepalen of je beter veel of weinig moet spoelen met de wasmachine.

Ben je echt goedkoper uit met wasbare luiers?

Je kunt jouw kindje wasbare luiers geven vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheid. De gemiddelde kosten zijn ongeveer €500,-. Natuurlijk kun je er ook veel meer geld aan uitgeven als je voor de hippere merken gaat. De luiers zijn haast oneindig wasbaar. Krijg je meer dan 1 kind, dan kun je de wasbare luiers hergebruiken. Verder hoef je alleen wasmiddel, een wasnet en inlegvelletjes te kopen. Leg deze kosten maar naast die van wegwerpluiers: Gemiddeld gebruik je meer dan 5000 wegwerpluiers, voordat je kind zindelijk is en dan ben je ruim €1300,- kwijt. Een simpele rekensom met een simpele conclusie: aan de slag met luiers die herbruikbaar zijn, loont zich.

Wasbare luiers

Is het echt wel wat voor mij?

Veel ouders die denken aan luiers die herbruikbaar zijn, hebben een soort doembeeld van een met poep dichtslibbende wasmachine in hun hoofd. We kunnen je (ook uit eigen ervaring) geruststellen: dat valt allemaal reuze mee! Door het inlegvel ben je van de grootste viezigheid af en de rest gooi je zo in de waszak.

Zoals met veel dingen in het leven, moet je het omgaan met een luier die wasbaar is eerst ervaren, voordat je kunt zeggen of het iets voor jou is. Daarom bieden veel merken een wasbare luiers proefpakket aan. Op die manier hoef je niet meteen die beoogde 24 stuks aan te schaffen (zoveel heb je er minimaal nodig als je echt helemaal over wil op luiers die in de wasmachine kunnen) en kun je op je gemak kijken of het bevalt.

Houd er als je zo’n proefpakket bestelt wel rekening mee dat je dus niet genoeg herbruikbare luiers krijgt om echt volledig op wasbare luiers te draaien. Houd in dit geval dus ook de wegwerpluiers of hydrofiele doeken bij de hand!

Je kunt dit soort luiers trouwens prima gebruiken voor je newborn. Zoals we eerder zeiden, kun je de maat van de luiers met drukknopen en klitteband bijstellen. Wel zijn er verschillende maten herbruikbare luiers: kies voor je newborn wel altijd de kleinste maat.

Luier wasbaar, conclusie

Zoals je kunt lezen, kun je met wasbare luiers alle kanten op. Je bespaart niet alleen geld, herbruikbare luiers zijn ook echt beter voor het milieu. Een ‘nadeel’ is wel dat als je kiest voor luiers die uitwasbaar zijn, je het geld hiervoor in een keer moet ophoesten. Dan ben je wel meteen klaar, maar om te kunnen starten, moet je even investeren (je bent echt veel minder kwijt dan met luiers, maar omdat je deze verspreid kunt inslaan, ‘voel’ je het misschien minder). Als je ze eenmaal in huis hebt, zijn herbruikbare luiers echt supereenvoudig: een kind kan de was doen!

Tip: zet luiers ook eens op de wensenlijst voor een babyshower of kraamvisite! Bijvoorbeeld het handige starterspakket luiers van de HEMA. Zo weet je tenminste dat je iets krijgt waar je echt (jarenlang) iets aan hebt!

Meer luiers

  • Alles over Pampers Pure Protection

    Pampers Pure Protection is de nieuwste pampervariant The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

    Babystraatje.nl27 juni 2024
  • Wat neem je mee naar het zwembad? Geen wegwerp zwemluiers!

    Die heerlijke zomertijd komt er weer aan The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

    Babystraatje.nl27 juni 2024
  • Zwitsal luiers: ken jij ze al?

    De heerlijk geurende babylotion en baby wasgel The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

    Babystraatje.nl27 juni 2024
  • Pampers welke maat & soort kies je?

    Pampers welke maat en soort heb je nodig voor jouw baby? The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

    Babystraatje.nl27 juni 2024
  • Pampers aanbiedingen: tips, weetjes & topdeals

    Knuffelen. In bedje leggen. Voeden. Pamper verschonen. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

    Babystraatje.nl27 juni 2024