Het voordeel van zelf babyhapjes maken is dat je controle hebt over wat er in de voeding van je baby’tje gaat. Geen conserveermiddelen, E-nummers of andere stofjes waarvan je niet eens begrijpt waarom ze in de voeding zitten. Ook kun je gemakkelijker experimenteren met wat je kindje lekker vindt en eigen combinaties maken. Het is veel goedkoper om zelf babyhapjes te maken én de recepten voor babyhapjes zijn niet eens moeilijk!
Zelf babyhapjes maken – de benodigdheden:
• Een pan
• Een zeef/stoommandje
• Keukenmachine/staafmixer/blender
• Eventueel bakjes of glazen potjes om porties in te bewaren
Met stomen behoud je de meeste voedingstoffen. Zo kun je zelf babyhapjes maken die boordevol vitaminen zitten. Hoe het werkt? Doe een laag water in een pan en breng dit aan de kook. Doe de groenten in een stoommandje of keukenzeef en hang deze in de pan. Zorg dat het water de onderkant van het mandje of de zeef niet raakt. Dek de pan en de zeef/het stoommandje af met een deksel en zet het vuur laag.
Wortelpapje
• Maak 1 wortel (+/- 100 gram) goed schoon (wassen en schrappen) en snij de wortel in dunne plakjes.
• Stoom de wortel in ongeveer 7-10 minuten tot hij zacht is en je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
• Laat de wortel een beetje afkoelen.
• Doe de wortel in een blender of keukenmachine en voeg 2 eetlepels van het kookvocht toe.
• Mix de wortel tot een glad papje.
Begint je baby net met groenten- en fruithapjes, maak het papje dan zo vloeibaar mogelijk. Je kunt altijd wat extra water toevoegen.
Bloemkoolpapje
• Snij 100 gram gewassen bloemkool in roosjes en stoom deze in 10-13 minuten gaar.
• De bloemkool is gaar als hij zacht is en je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
• Doe de bloemkool in een blender of keukenmachine en voeg 3 eetlepels kookvocht toe.
• Mix het tot een glad mengsel en voeg eventueel extra water toe.
Gebruik geen zout en suiker als je zelf babyhapjes gaat maken. Zo eet je baby het gezondste en went hij/zij aan pure smaken.
Andere groenten en fruit die zich uitstekend lenen om zelf babyhapjes van te maken, zijn bijvoorbeeld pompoen, zoete aardappel, pastinaak, appel, peer, linzen, avocado.
Zodra je baby gewend is aan enkelvoudige smaken, kun je gaan experimenteren met combinaties. En na een tijdje (als je kindje ongeveer 6 maanden is) kun je ook aan de slag met het toevoegen van vlees en vis aan de papjes. Leuke en gezonde recepten zijn volop voorhanden. Handig is bijvoorbeeld het receptenboek Jammie Jammie van Jane Clarke.
Babyhapjes maken en bewaren
Je kunt ook meer porties in een keer maken. Handig voor dagen dat je minder tijd hebt! Groentehapjes blijven 2 dagen goed in de koelkast. Laat het hapje afkoelen en doe het in een (weck)potje dat goed afsluit. Porties bewaren in de diepvries? Dat kan natuurlijk ook! Weeg porties af in een bakje en je zelfgemaakte babyhapjes zijn 3 maanden goed in de vriezer.
Wilt je baby niet eten terwijl jij zo je best hebt gedaan in de keuken om heerlijke babyhapjes zelf te maken? Check dan onze tips voor de eerste hapjes van je kind.
Laatste berichten van Nathalie Pérez (toon alles)
- Zorgverzekering zwangerschap in 2022 - 11 november 2021
- 36x Zwangerschapsboeken voor jou en de papa - 7 februari 2019
- Checklist zwangerschap - 1 februari 2019