Connect
To Top

Waterpret voor je kleintje

Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? En waarom zou je eigenlijk gaan zwemmen met je baby? Dat werd vroeger toch ook niet gedaan?

Het doel van zwemmen met je baby is dat je samen met je baby’tje plezier maakt en iets doet waarbij je écht contact maakt met je baby. Een baby vindt het leuk en bewegen in het water is ook goed voor de motorische ontwikkeling van het kind. Daarbij zorgt het voor een goede ontwikkeling van de spieren. Maar bovenal is zwemmen met je baby gewoon heel leuk om te doen, voor je kindje én voor jou.

zwemmen met je baby

Jong geleerd is oud gedaan
Een baby leert in het water te bewegen. Hij krijgt zo feeling met in het water zijn en zich op een andere manier bewegen. Natuurlijk wordt je baby niet gepusht om echt te leren zwemmen, maar is het meer lekker spetteren en spelen in het zwembad. Met een gietertje of bekertje kunnen kleine kids zich heerlijk vermaken. En die waterpret voor je baby en jou versterkt jullie band, want je hebt je kleine continue vast en dat contact vinden baby’tjes heel fijn!

Yvonne Batta ging deze week voor het eerst babyzwemmen met haar 3,5 maand oude Tessa. “Ik wilde heel graag met Tessa gaan babyzwemmen,” vertelt Yvonne. “Zo kan ze vertrouwd raken met het water en is ze als ze wat ouder is niet bang voor water of waterspetters. Ik vond het super fijn om dit samen met Tessa te doen. Je ziet haar gewoon genieten tijdens de les, heerlijk!”

Vanaf wanneer kun je met je baby zwemmen?
Zwemmen met je baby kan al vanaf 3 maanden. Het is afhankelijk van de gezondheid van je kindje, dus overleg even met het consultatiebureau vanaf wanneer jij met je baby kunt zwemmen. Bij Tessa was alles goed en ze hoefde ook niet ingeënt te worden voor ze ging zwemmen. Ga in ieder geval niet zwemmen met een baby die ziek is of besmettelijke infecties en/of open wondjes heeft.

Een aantal praktische tips voor je gaat zwemmen met je baby:
• Laat je kindje thuis even wennen aan wat kouder water en vraag bij het zwembad na of het water minimaal 32 graden is. Vaak staat dit ook op de website van het zwembad vermeld.
• Geef je baby op z’n minst een uur voor het zwemmen geen voeding, anders wordt het geheid een volle luier in het zwembad en dat speelt natuurlijk niet lekker. Bang dat je baby het badje onderpoept of plast? Geen nood, er bestaan gewoon zwemluiers.
Zwemluiers huggies
• Is je kindje jonger dan 1,5 jaar, blijf dan maximaal 30 minuten in het water. Het zwembad is één en al prikkel voor je baby. Leuk, maar ook vermoeiend.
• Houd je kindje goed in beweging in het zwembad, zodat hij/zij het niet koud krijgt. Begint hij/zij te bibberen of merk je dat hij/zij het goed vindt geweest? Ga dan uit het water. Dit kan ook al na 10 minuutjes zijn, dus wees daarop voorbereid. Ga je uit het water? Trek je kindje dan na het afdrogen een badjasje aan om lekker op te warmen. Nuttig en bovendien ook heel snoezig!
badjasje voor je baby
• Ga niet direct kopje onder. Dit kan eng zijn voor je kindje en hij/zij kan gevoelig zijn voor het water.
• Douche voor en na het zwemmen.
• Ga na het zwemmen niet direct naar buiten, maar blijf even binnen om te acclimatiseren. Je kunt bijvoorbeeld even een kopje koffie drinken in de brasserie van het zwembad en je baby’tje ook wat te happen/drinken geven.
• Smeer je baby’tje na het zwemmen en douchen in met een volle lotion tegen uitdroging.
Babyolie

Chloorwater
De meningen over vanaf wanneer je baby mag zwemmen zijn ietwat verdeeld. Zo zou chloorwater ongezond kunnen zijn voor jonge baby’s, omdat het invloed kan hebben op de ontwikkeling van de babylongetjes, waardoor baby’s een hogere kans krijgen op astmatische aandoeningen. Je kunt wachten tot je kindje wat ouder is, of kiezen voor een chloorarm zwembad voor je kindje.

The following two tabs change content below.

Meer Blog