Connect
To Top

Hydrofiele luiers en doeken: een must have

Je gebruikt hydrofiele luiers en doeken als handdoeken, als inbakerdoeken, als slabbetje en voor nog wel tien andere dingen. Hydrofiel betekent letterlijk: ‘waterminnend’. De stof van deze doeken bevat dan ook de eigenschap om water súper goed te absorberen. Waarom je die doeken dan nodig hebt als je een baby hebt? Dat lees je zo!

Hydrofiele luiers en doeken

Waarom hydrofiele doeken ‘hydrofiele luiers’ worden genoemd

Vroeger, toen de wegwerpluiers nog niet bestonden. Vóór de tijd van Pampers en Huggies. Werden hydrofiele doeken als luiers gebruikt. De grote vierkante doek werd twee keer dubbelgevouwen tot een kleiner vierkant. Dan werd er nog wat gevouwen, zodat er in het midden een dikkere laag stof ontstond. Precíes op de plek voor de billetjes van de baby. De luier werd dichtgevouwen. Er kwam een overbroekje overheen. En klaar was Kees; de luier zat!

Is een wasbare luier hetzelfde als een hydrofiele luier?

Nee. Zo’n hydrofiele luier absorbeert super goed, maar hij lekt makkelijk door. De wasbare luiers van nu zijn daarom heel anders. De verschillen?

  • Wasbare luiers hoef je niet te vouwen, ze hebben de vorm van een wegwerpluier
  • Deze moderne herbruikbare luiers hebben knippertjes, zodat hij goed blijft zitten
  • De luiers kunnen naast katoen ook bamboe, hennep, wol of fleece als binnenstof hebben
  • Tegen het doorlekken hebben wasbare luiers een waterdichte buitenkant van een (stretch)stof die gelamineerd is met bijvoorbeeld PUL of wol

De hydrofiele doek als must have voor je babyuitzet

Als je zo’n hydrofiele doek niet als luier gebruikt, waarom is het dan een must have voor je babyuitzet? Nou, hydrofiele luiers zijn multifunctioneel. Alles wat je met de hydrofiele luier kunt doen, kun je in principe ook met een ander artikel. Behalve dan makkelijk tussen die kleine teentjes en vingertjes afdrogen na het badderen… Maar, waar het op neer komt: met hydrofiele doeken kun je alle kanten op. Ze komen altijd en overal te pas als je een baby hebt. De ene keer om je baby op een schone ondergrond te kunnen verschonen. De andere keer om z’n spuugje mee af te vegen. Als je een baby hebt, gaat er gegarandeerd geen dag voorbij dat je deze multifunctionele doek niet nodig hebt. Een must have? In ieder geval zeker een very nice to have!

Wat zijn hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken zijn dunne, stoffen doeken die vocht verrassend goed kunnen absorberen en hygiënisch in gebruik zijn. Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger. En… je neemt ze makkelijk overal mee naartoe, want ze zijn tot een heel klein pakketje op te rollen. Handig! Want deze doeken zijn multifunctioneel, je wil ze daarom overal bij de hand hebben.

Moet je hydrofiele luiers strijken?

De ene moeder zweert erbij en vindt de doeken dan zo mooi compact in de kast liggen. De ander vindt het onnodig en bespaart zich dit klusje. Ons oordeel? Je hoeft de doeken niet te strijken. Je wast ze op hoge temperatuur, dus dan zijn ze al echt schoon en bacterievrij. Het nadeel van strijken zou zijn dat je de vezels plat strijkt waardoor de doek minder goed afdroogt. De doeken absorberen echter héél goed. Ook als je ze strijkt. Kortom: het maakt niet uit wat je doet!

Leuke kleurtjes

Hydrofiele luiers in wit vind je overal. Omdat de doeken tegenwoordig voor van alles en nog wat worden gebruikt, zijn ze ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes. Denk bijvoorbeeld aan hydrofiele doeken in roze en blauw. Zoek je nog hippere doeken? Zoals hydrofiele doeken met zwart wit motief, hydrofiele doeken in okergeel of mintgroen óf gezellige doeken met stipjes, bloemetjes of en ander printje? Kijk eens naar de hydrofiele luiers van Prénatal of snuffel voor hydrofiele luiers bij HEMA.

Jollein hydrofiele doeken Jollein hydrofiele doeken

Tip: kijk online

Een andere manier om de leukste kleurtjes en prints te vinden, is door op Bol.com te zoeken. Daar zie je dé merken staan en kun je makkelijk zoeken op jouw gewenste kleur, print, materiaal et cetera. Deze brands op onder meer Bol.com (en een aantal ook op Wehkamp.nl) hebben veel keuze uit kleurtjes en prints:

  • Jollein hydrofiele doeken: dit zijn vaak setjes met 100% katoenen doeken van 70×70 cm én van 115×115 cm. Het merk heeft ontzettend veel verschillende printjes en kleurtjes!
  • Little Dutch heeft óók een zeer ruime keuze uit kleuren en rustige prints. In de maten 70×70 cm en 120×120 cm.
  • De hydrofiele luiers van Meyco hebben vaak wit als basiskleur. Daarnaast zie je veel roze, grijs, groen en zwart/wit prints. Meestal in een setje van 3 en in de maten 70×70 cm en 120×120 cm.
  • De doeken van Briljant Baby: als setjes én los verkrijgbaar in vrolijke prints en kleuren. Deze katoenen doeken vind je in de maten 70×70 cm en 120×120 cm.
  • Aden + Anais heeft hydrofiele doeken van biologisch katoen of bamboe: ook met luxe metallic prints en ook weer in de maten 70×70 cm en 120×120 cm.
  • CamCam Kopenhagen heeft eveneens doeken van biologisch katoen: in zachte kleuren én meer sprekende kleuren zoals bordeaux en okergeel. Ja hoor, ook weer in de maten 70×70 cm en 120×120 cm.
  • Moet een doek vierkant zijn? Volgens Elodie Details niet! Dit merk speelt gerust met de vorm. Zo zijn er hydrofiele doeken in de vorm van een bloem, zo leuk! Vierkante doeken met print of in een zachte effen kleur heeft dit merk ook, in de maat 80×80. Ja, vierkant maar toch iets anders. ?
  • De katoenen hydrofiele doeken van Done By Deer zijn ook al zo lief. Los verkrijgbaar én in kleine setjes. De maten? 70×70 cm en 120×120 cm.

Koopjes tips

De aanschaf van hydrofiele luiers kun je zo duur maken als je zelf wil. Houd je van leuke prints, kleurtjes én koopjes? 4 tips:

  1. De (grote) hydrofiele doeken van HEMA zijn voordelig en verschijnen steeds weer in een nieuw kleurtje of printje.
  2. Naar de hydrofiele luiers/doeken van Action ben je even aan het zoeken in de winkel, maar heb je ze gevonden? Dan ben je wel héél voordelig uit.
  3. De voordelige hydrofiele doeken van Kruidvat. Gewoon basic wit en soms in kleurrijke prints.
  4. En niet te vergeten de hydrofiele doeken/luiers van Zeeman, óók supervoordelig.

Op zoek naar de allergrootste?

Luierdoeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Toch worden de doeken eigenlijk veelal in slechts twee maten gemaakt. Of drie… als je de monddoekjes van hydrofiel materiaal meetelt.

  1. Normale maat doeken
    Deze doeken zijn bijvoorbeeld 60 x 60 centimeter of 70 x 70 centimeter.
  1. Hydrofiele doeken XL
    Meestal zijn deze hydrofiele luiers 120 x 120 centimeter groot.

Soms vind je echter nóg grotere doeken: hydrofiele doeken XXL van 140 x 200 centimeter. Die kun je fijn gebruiken als dekentje, kleedje, inbakerdoek, wikkeldoek en handdoek op vakantie of aan zee.

Hydrofiele doeken XL Hydrofiele doeken van Jollein

Hoeveel hydrofiele luiers heb je nodig?

Ja, die hydrofiele luiers zijn múltifunctioneel. Je kunt ze op wel 17 verschillende manieren gebruiken. Vandaar dat ze op elke baby uitzetlijst staan! De ene lijst adviseert er slechts 6. Terwijl op de andere lijst staat dat je er zeker 20 nodig hebt. Neem maar van ons aan: die 20 stuks komen van pas!

17x functies van hydrofiele luiers

Klaar om aan de slag te gaan met deze 17 manieren waarop je jouw mooie doeken kunt gebruiken? Wacht even… Als je de doeken net hebt gekocht, voelen ze nog een beetje ruw aan. Daarom is het raadzaam om de hydrofiele luiers te wassen de eerste keer. Na één keer wassen zijn ze veel zachter. Daarna zijn ze perfect voor deze 17 functies:

1 Schone ondergrond

Ergens je baby verschonen? Op een bank, in de auto of in het openbaar op een verschoonkussen? Met een hydrofiele doek ligt je kindje altijd op een schone ondergrond.

2 Afdrogen

Na het badderen of wassen is je kindje in no-time van top tot teen droog met zo’n doek. Het voordeel ten opzichte van handdoeken: je kunt makkelijk tussen de teentjes en vingertjes afdrogen. De doek is namelijk veel dunner. Ook fijn voor de huidplooitjes om irritaties te voorkomen.

3 Slabbetje

Eén keer diagonaal vouwen en je slabbetje is klaar! Knoeit je baby in plaats van op het slabbetje ernaast? Dan is die doek groot genoeg om het op te vegen.

4 Spuugdoek

Ook als spuugdoek kan de hydrofiele doek fungeren. Vouw de doek een keertje dubbel en leg hem over je schouder als je baby net gegeten heeft. Laat hij of zij een boertje? Geen probleem. De doek beschermt je kleding.

5 Borstvoeding opvangen

Geef je jouw kindje borstvoeding of kolf je? Met een doek onder je borst vang je eventuele druppels op en veeg je de borst en het mondje van je uk naderhand schoon.

6 Poetsdoek

Uiteraard is de doek ook goed als snoetenpoetser of babydoekjes. Even de handjes schoonvegen? Zo gedaan.

7 Speelkleed

Zelfs de XXL hydrofiele doeken zijn super compact op te rollen. Zo neem je de doek makkelijk mee. Naar het park, het zwembad, het strand, de speeltuin. En zo kan je baby overal lekker liggen genieten en spelen.

8 Knuffeldoek

Wie heeft een knuffeldoek nodig als hij ook een hydrofiele doek kan gebruiken? Sabbel maar lekker op jouw doekje kleintje. En naderhand doe je de doek gewoon in de wasmachine.

9 Koele ondergrond in de auto

Een auto is in no-time opgewarmd in de zon. Datzelfde geldt voor het autostoeltje voor jouw baby. Is het warm? Leg de doek in het autostoeltje voordat je jouw kindje erin zet. Dat zit prettiger. Ook een aanrader voor kleine knoeiers in de auto! Is de doek vies? Dan vervang je hem met een schone. Eitje.

10 Dunne deken

Bij warm weer is de doek ook ideaal als dun dekentje voor jouw baby. Bijvoorbeeld in het bedje. Of in een wip- of autostoeltje als je ergens op visite bent en jouw kleintje even een slaapje moet doen.

Hydrofiele luiers Jollein hydrofiele luiers

11 Inbakerdoek

Inbakeren met dit dunne dekentje kan natuurlijk ook. De stof is warmte-doorlatend, ideaal om jouw baby mee in te bakeren! Gebruik hiervoor zo’n XL doek van 120 x 120 cm.

Weetje: het kan helpen om je kindje in te bakeren als hij of zij slecht slaapt of veel huilt in het bedje. Inbakeren kan als je kindje een paar weken oud is tot 4-6 maanden (tot hij kan gaan omrollen).

12 Borstvoedingscensuur

Ben je buitenshuis en wil je jouw kindje borstvoeding geven? Met een doek scherm je jouw borst af terwijl je baby smikkelt. Dan hoef je je niet te verstoppen op het toilet! Tip: stop één punt van de doek onder je bh-bandje. Zo blijft de doek goed zitten en wordt je borst niet ineens alsnog ontbloot. ?

13 Regen- en zonbescherming

Een laagstaande zon schijnt precies in de kinderwagen. Niet fijn. Heeft je baby nog geen zonnebrilletje? Gooi de doek over de kap. Tegen de warmte of felle zon is dit trucje niet geschikt. Gebruik dan een parasol. En, begint het plotsklaps licht te regenen? Dan fungeert de hydrofiele luier ineens als regendoek als je hem over de kap van de kinderwagen hangt!

14 Anti-prikkeldoek

Neem je jouw baby mee naar een lunch met vriendinnen? Een bezoekje aan familie? En moet hij of zij éven bedaren van alle prikkels om in slaap te kunnen vallen? Ook in deze situaties komt de doek van pas. Gooi hem weer over de kap van de kinderwagen en je kleintje kan rustig, in alle privacy, in slaap vallen. Let wel op dat het niet te warm wordt onder de doek.

15 Extra aankleedkussenhoes

Elke keer de aankleedkussenhoes wassen nadat er viezigheid op is gekomen? Dat voorkom je als je een hydrofiele doek gebruikt als extra aankleedkussenhoes.

16 Extra hoeslakentje in de wieg

Vouw de doek één keer diagonaal dubbel (in een driehoek dus). Leg het in de wieg bij het hoofdeinde en sla de punten om het matrasje. Spuugt je baby wat melk uit in de wieg? Dan haal je het extra hoeslakentje eruit en is de wieg weer schoon!

17 Beschermlaken in de kinderwagen

Ook in de kinderwagen kun je de gevouwen doek als beschermlakentje gebruiken voor het matrasje. Want in de kinderwagen kan precies hetzelfde gebeuren.

Dát waren de 17 meest gekozen manieren om hydrofiele luiers te gebruiken. Maar er zijn er vast véél meer. Waarvoor gebruik jij jouw hydrofiele doeken allemaal?

Meer baby verzorging