Connect
To Top

11 redenen om een borstkolf aan te schaffen

Benieuwd of je een borstkolf nodig hebt? Als nieuwe moeder kan een borstkolf een erg handig instrument zijn. Hier een top 11 van de meest voorkomende redenen waarom moeders een borstkolf gebruiken.

Borstkolf tips
1. Je eigen moedermelk aan je kleintje geven is natuurlijk een fijne gedachte en bovendien het aller beste. Soms is dat in bepaalde gevallen wel eens lastig. Bijvoorbeeld als je na je kraamtijd weer aan het werk moet en daardoor niet altijd je kleintje kunt voorzien van moedermelk. Door gebruik te maken van een borstkolfpomp is dit probleem meteen verholpen. Door moedermerk af te kolven en dit te bewaren in een handige bewaarfles kan ook de oppas je baby voorzien van eigen moedermelk.

2. Moeders met vlakke of ingetrokken tepels kunnen het happen van de baby lastig maken bij het voeden. Ze kunnen hierbij moeilijk grip krijgen op de borst waardoor drinken soms niet goed lukt. Door voor het geven van borstvoeding eerst even een paar minuten wat te kolven, kunnen de tepels wat groter worden. Zo kan de baby daarna wat makkelijker happen in de borst. Mocht dit na het kolven nog steeds lastig gaan, dan kun je het afgekolfde moedermelk ook in een flesje aan je kleintje geven.

3. Laat papa ook eens de baby flesvoeding geven. Dat kan heel handig met een borstkolf. Zo deel je samen iets moois met jullie nieuwe kleintje en hoeft borstvoeding niet altijd alleen door de moeder gegeven te worden.

4. Geef jezelf als moeder de kans om ook eens te ontspannen. Elke dag borstvoeding geven op bepaalde tijdstippen kan wel eens niet mee zitten. Je kunt een slechte dag hebben en je minder voelen. Een flesje met afgekolfde melk kan op dat moment een goede oplossing zijn zodat iemand anders de baby kan verzorgen.

5. De borsten van een moeder kunnen door te veel melk gespannen zijn en daardoor niet fijn aanvoelen of zelfs pijn doen. Door wat melk af te kolven via een borstkolf kun je hiermee de pijn wat verlichten. Vooral handig wanneer je kleintje nog even geen voeding nodig heeft.

6. Het kan altijd voorkomen dat je als moeder zijnde medicatie moet nemen. In dat geval kun je beter geen borstvoeding geven aan je kleintje. Dit omdat de medicatie in de moedermelk terecht kan komen. Met een borstkolf kun je van te voren een melkvoorraad opbouwen en invriezen. Tijdens de medicatie kun je deze voorraad dan weer aan je kleintje geven en deze langer voorzien van eigen moedermelk.

Borstkolven

7. Met een borstkolf kun je de melkproductie blijven stimuleren. Hierdoor kan de moeder haar melkproductie op pijl houden en langer moedermelk geven.

8. Als je een tweeling hebt kan het geven van borstvoeding een flinke klus zijn. Vaak omdat ze samen tegelijk verzorgd moeten worden. Door melk af te kolven kun je ze allebei eventueel met hulp van iemand anders moedermelk geven.

9. Bij sommige moeders kan het moeilijk zijn om voldoende hoeveelheid melk te produceren voor hun baby. Er zijn ook moeders die juist een overvloed aan melk hebben en ervoor kiezen om dit te doneren aan de moedermelkbank. Hiermee kunnen zij weer andere helpen die een tekort aan moedermelk hebben. Een borstkolf is hiervoor dan een heel goed middel.

10. Er zijn moeders die liever de voorkeur geven om hun baby te voeden uit de fles dan uit de borst. In dat geval kun je ervoor kiezen om alleen de moedermelk te kolven.

11. Borstvoeding geven aan een geadopteerde baby kan iets moois bijdragen tussen moeder en baby. Het is mogelijk maar hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Je kunt hiervoor deskundig hulp inschakelen. Een borstpomp kan in deze situatie de moederborst stimuleren waardoor de melkproductie weer op gang kan komen.

Als je van plan bent om moedermelk te gaan kolven, kun je hier eens een kijkje nemen naar de verschillende borstkolf apparaten die verkrijgbaar zijn in verschillende winkels en webshops. Je kunt ook borstkolven met elkaar vergelijken. Handig om de juiste keuze te maken.

1 Reactie

Meer Blog