Connect
To Top

Het kiezen van de juiste oppas

Na je zwangerschapsverlof zal er een moment komen waarin je weer naar je werk zult gaan of bijvoorbeeld naar een verjaardag of andere leuke afspraken toe gaat. Alleen of samen met je partner.

Zo kan het zijn dat jij en je partner op hetzelfde moment moeten werken. Op dat moment moet er iemand op jullie kleintje passen. Het eerste waar de meeste mama’s en papa’s dan aan denken zijn hun eigen ouders. Opa en oma vinden het namelijk ook erg leuk om op hun kleinkind te passen. Bovendien is dit ook nog eens heel erg vertrouwd.

Bij een drukke werkweek van jou en je partner kunnen veel wel bij hun ouders of schoonouders terecht. Een aantal keer per week of soms dagelijks. Het is de makkelijkste weg. Maar in sommige gevallen niet altijd mogelijk. Iemand anders in de familie, goede buren of juist bij goede vrienden kan dan een optie zijn.

Maar wat als dit niet lukt? Zoals bij heel veel ouders ook het geval is. Dan zul je moeten kijken naar een andere oppas. Je kunt kiezen voor de kinderopvang. Of je kunt opzoek gaan naar een oppas voor in huis. Dit kan wellicht een beter gevoel geven doordat je kleintje bijvoorbeeld opgroeit in een vertrouwde omgeving. Maar het kan juist ook financieel beter uitkomen.

Een geschikte oppas uitkiezen kan een moeilijke taak zijn. Het moet vooral iemand zijn die je kunt vertrouwen en waar jij je baby bij kunt achterlaten. Hier een aantal tips voor het vinden van de perfecte oppas.

Het oppastarief
Een hoop staan hier niet gelijk bij stil. Wat ga je betalen aan je oppas? En hoe regel je dit? Een oppas die het eens is met zijn uur- of dagtarief, zal met plezier de oppas doen. Je kunt hier het beste in het begin al over beginnen of hier meteen al afspraken over maken. Het kan zijn dat oppasafspraak al bijna vast staat omdat jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Als je dan pas begint over het oppastarief, dan kan het hierop nog wel eens vast lopen. Dit omdat jullie wellicht niet tot een redelijke afspraak kunnen komen. Een andere goede tip is om meteen al gebruik te maken van een gastouderbureau. Zij hebben meestal al vaste tarieven of helpen mee in de onderhandeling van het oppastarief.

Ervaring
Belangrijk is natuurlijk de ervaring van je oppas. Ook hier is het slim om daar al vanaf het begin naar te kijken. Heeft je toekomstige oppas wel voldoende ervaring? Oppassen op een kind van een aantal jaar oud is namelijk heel wat anders dan de oppas op een baby.

Persoonlijkheid
We zijn allemaal verschillend. We denken soms anders over bepaalde situaties. We reageren of handelen anders. Of vinden dat iets juist wel of juist niet zo moet. Jou oppas moet natuurlijk wel in dezelfde lijn als jou zitten. Als jullie hier beide in verschillen, dan is dit natuurlijk minder goed voor de kleine. Jij zegt dat iets wel mag, terwijl je oppas zegt dat het niet mag.
De persoonlijkheid van je oppas, daar moet jij je goed bij voelen. En natuurlijk moet dit ook wederzijds zijn. Een lieve oppas is natuurlijk wat je zoekt. Als je ziet dat je oppas meteen al goed omgaat met jou kleine baby, dreumes of peuter, dan zit het meestal wel goed.

Vertrouwen
Je oppas moet je kunnen vertrouwen. Het is iemand waar jij je kind bij achter laat. Daarbij moet jouw kind zich natuurlijk ook goed voelen bij de oppas. Het is slim om ook dit al vanaf het begin mee te nemen bij het uitzoeken van de juiste oppas.

Meer Blog