Connect
To Top

Hoe overleef je die eerste slapeloze maanden na de geboorte?

Ben jij ook zo ontzettend moe? Kun je er wel mee janken? Lees de tips en doorsta zonder burn-out die eerste slapeloze maanden van je pasgeboren kleintje.

Een pasgeboren baby die 8 aaneengesloten uren doorslaapt, bestaat die? Nee. Helaas niet. Ieder ouder worstelt met vermoeidheid. ‘Geniet ervan’, zeggen je familieleden en vrienden als ze je feliciteren met de geboorte. Natuurlijk is je kindje een schatje en was het moment dat je hem/haar voor het eerst in de armen sloot het mooiste moment van je leven. Maar na een aantal slapeloze weken kun jij alleen nog maar van je bed dromen. Had je maar een baby die daar ook zo over dacht…

Nou, als andere ouders die eerste maanden kunnen overleven, kun jij het ook!

Hoe overleef je die eerste slapeloze maanden na de geboorte

De oplossing voor slapeloze nachten

Als een baby niet goed doorslaapt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Na 7 maanden komen bijvoorbeeld de tandjes door. Voor die 7 maanden kun je echter ook al worden geteisterd door gebrul vanuit de babykamer. Wist je dat baby’s veel dromen en daardoor bijna elk uur wakker worden? Een baby heeft een kort slaappatroon en droomt daardoor vaker per nacht. Door dromen wordt een baby veelal wakker en gaat dan huilen. Je hoeft je baby alleen niet elk uur te troosten! Doe je dat wel, en geef je je baby ’s nachts alle aandacht, dan verwacht hij de nacht erna – of een uur later – hetzelfde als hij geluid van wel 80 decibel produceert. Leer je baby daarom liever zelfstandig in slaap te vallen.

Ondertussen zorg je met de volgende tips dat je door de slapeloze nachten er niet aan onderdoor gaat:

• Plan rust in
Werk een tijdje niet en durf nee te zeggen tegen vrienden en andere ‘verplichtingen’. Je bepaalt zelf wat je met je tijd doet! Zorg ook dat je minstens 1x per week een paar uren vrij bent en de deur uit gaat voor wat quality time voor jezelf. Laat oma, opa of een vriendin even oppassen; dan kun jij even opladen.
• Geef je baby ’s nachts niet te veel aandacht
De nacht is om te slapen, leer dat ook aan je kind. Even voeden en wegwezen op de kinderkamer.
• Zorg voor jezelf
Een pasgeboren baby eist hoe dan ook veel van je energie. Zorg dat je niet op je reserves gaat draaien: eet gezond (veel groenten en fruit, rood vlees en vis) en neem slaap op de momenten dat het kan – het huishouden gaat veel sneller wanneer je er energie voor hebt.
• Bespaar energie
Heb je oudere, schoolgaande kinderen? Laat ze overblijven. Delegeer ook wat taken als je daar niet aan toekomt of schrijf ze op een lijstje voor een ander moment; dan zijn ze in ieder geval uit je hoofd.
• Maak je ’s nachts niet moe
Maak flesjes klaar voor de nacht zodat je ze maar hoeft op te warmen. Verschoon ’s nachts ook geen luiers bij plasjes; ze zijn niet voor niets gemaakt voor vocht opvangen.

Boeken Hoe overleef je die eerste slapeloze maanden na de geboorte
Een topper onder de baby-slaapboeken is ‘Lekker slapen zonder huilen’ van Elisabeth Pantley, een opvoedingsdeskundige en moeder van 4 kids. Het boek staat boordevol info en praktische tips bij kinderen die je de hele nacht wakker houden.
Ook een aanrader is ‘Baby in een droomritme’ van Stephanie Lampe, zij is baby- en slaapdeskundige.

Lukt het met al deze tips nog niet om je kleintje te laten slapen? Schakel gewoon een consultatiebureau in of volg een oudercursus. Die hebben ruime ervaring met slecht slapende baby’s en wat je eraan kunt doen.

The following two tabs change content below.

Meer Blog