Connect
To Top

Mama Stephanie: Sprongetje?

Ik heb het vaak gedacht bij mijn kinderen: zou hij last hebben van een sprongetje? Dan waren ze vaak huileriger en meer eenkennig dan anders. En net als je denkt: ‘Waar heeft hij in vredesnaam lást van!?’ denk je: ‘Ahh, misschien een sprongetje! Maar wat is zo’n sprongetje nou precies?

Sprongetje

Met een sprongetje wordt een ontwikkelingsgroei bij een baby of dreumes bedoeld. De ene baby heeft nauwelijks last van zo’n mentaal sprongetje en de ander kan er dagen of zelfs weken door van slag zijn. Je kent je baby dan helemaal niet terug. Dat laatste heb ik zelf gelukkig nog niet ervaren. Wel dat Aron een sprongetje heeft gehad die een halve week duurde. De laatste was die van 11 maanden. In het ene boek wordt dit sprongetje wel omschreven en in het andere boek komt dit sprongetje niet voor. Het ging bij Aron ongeveer zo.

Sprongetje baby
Optrekken
Aron heeft een hele periode gehad waarin hij zich nauwelijks zichtbaar ontwikkelde. Voor ons gevoel ‘lag’ hij maar een beetje op zijn rug te spelen en kwam er niet echt schot in de zaak in de zin van een motorische ontwikkeling. Toch gebeurde er in het koppie al heel veel. Zo ging hij bijvoorbeeld opeens allerlei klanken vormen en was het duidelijk dat hij mentaal meer ontwikkelde dan fysiek. Geen probleem. Met 11 maanden was het sprongetje duidelijk meer fysiek. Dagen van tevoren was meneer uiterst licht ontvlambaar en begon van een gil van Elin vaak al onbedaarlijk te huilen. Waar hij eerst geen moeite had om mij even niet te zien, huilde hij nu opeens tranen met tuiten zodra ik eventjes de kamer uitging. Duidelijk een sprongetje dus. Maar ja, welke en wat zou hij erna kunnen? Met het idee in mijn achterhoofd dat hij door dit sprongetje heen moest om erna meer te kunnen, kon ik dit sprongetje wat relaxter doorlopen. Ik gaf Aron zijn veiligheid en troostte hem lekker als hij verdrietig was. En na anderhalve week dit gedrag bleek op een ochtend opeens waar al die commotie voor nodig was geweest: Aron stond in de box! Een mijlpaal sprongetje, ook voor hemzelf!

The following two tabs change content below.

Stephanie

Laatste berichten van Stephanie (toon alles)

2 Reacties

Meer Blog