Je merkt al snel genoeg wanneer jouw baby wil leren lopen. Hij kruipt, trekt zich op aan de tafel, de bank of jouw been en probeert schuifelend vooruit te komen. Hoe help je jouw kind te leren lopen?
Wanneer een kind precies klaar is om te leren lopen verschilt. De een is er vroeg bij en kruipt al na 6 maanden door het hele huis. De ander is wat later – maar zeker niet te laat – en zet zijn eerste echte stapjes pas bij 18 maanden. Het maakt niet uit; alles op z’n tijd! Zodra je baby wil leren lopen, merk je het vanzelf wel en kun je hem hierbij helpen.
Geef je hand
Probeert je kind te leren lopen? Dan zal hij eerst proberen te lopen terwijl hij zich vast heeft. Aan jouw hand kan hij zich gemakkelijker vast houden dan aan een stompe bank. Dus: geef je baby die wil leren lopen letterlijk de helpende hand. Zo kun je hem vastpakken als hij de balans verliest en aanmoedigen als het lopen nog niet helemaal wil lukken.
Ga je kind niet zitten opjutten of pushen om te leren lopen, want dit kan averechts werken. Als je kind er zelf nog niet klaar voor is, kan hij onzeker of bang worden als je hem ineens wilt leren lopen.
https://youtube.com/watch?v=HI-2scOaMy8%3Frel%3D0
Blote voetjes of antislip schoentjes
Om de balans onder de knie te krijgen, heeft je kindje liefst blote voetjes of antislip schoentjes aan. Zo kan hij niet uitglijden en leert hij zijn gewicht te gebruiken voor zijn balans terwijl hij tegelijkertijd stappen zet. Op blote voetjes of met dunne antislipslofjes aan, kan hij zijn tenen gebruiken voor nog wat extra grip.
Wil je baby buiten leren lopen? Dan zijn antislip schoenen met een stevig zooltje wel handig. Zorg ervoor dat de schoentjes goed passen, zodat je kind een goede houding aanneemt bij het leren lopen.
Woonkamer
Helemaal alleen lopen kan eng zijn: je moet het maar durven als je het nog niet kunt, want vallen is niet leuk! Help je kind daarom door de woonkamer een beetje aan te passen.
• Allereerst help je je baby bij het leren lopen door de meubels dichter bij elkaar te plaatsen. Zo kan je kind gemakkelijk van meubel naar meubel hoppen, zonder erg lange stukken te moeten overbruggen zonder houvast.
• Plaats op een ‘speelplek’ of bij de bank een speelmat. Mocht je kindje vallen, valt hij/zij in ieder geval zacht. Zo hoeft hij/zij niet bang te zijn om het te blijven proberen.
• Natuurlijk maakt een kind bij het leren lopen weleens een smakkerd. Zorg daarom dat er geen scherpe hoeken zijn, de grond leeg is zodat je kind niet struikelt, en plak ook even de stopcontacten af en zorg dat eventuele kastdeurtjes niet open kunnen.
Raak niet in paniek als je kind valt, maar reageer kalm. Je wil je kind niet laten schrikken, want daardoor kan hij bang worden om te leren lopen.
https://youtube.com/watch?v=6ktWTL66v5g%3Frel%3D0
Abel in de video is nu 13 maanden oud. “Abel kroop al heel snel,” zegt zijn moeder Suus. “Vanaf ongeveer 8 maanden kroop hij al rond en met tien maanden is hij al aan het stappen langs de tafel. Na zijn eerste verjaardag ging hij stapjes los zetten. En nu vanaf afgelopen vrijdag – hij is nu ruim dertien maanden – loopt hij zelf los. Soms is hij nog wat wiebelig en gaat hij op handen en voeten rondlopen als een aapje. Nu hij alleen heeft leren lopen, probeert hij het bijna constant en overal.”
Laatste berichten van Nathalie Pérez (toon alles)
- Zorgverzekering zwangerschap in 2022 - 11 november 2021
- 36x Zwangerschapsboeken voor jou en de papa - 7 februari 2019
- Checklist zwangerschap - 1 februari 2019