Connect
To Top

Checklist zwangerschap

Zwanger? Wat te regelen? Wat te doen? Wat niet te vergeten? Geen paniek! In dit blog met een checklist voor je zwangerschap lees je wat je moet regelen voor alle trimesters van je zwangerschap. Van het maken van een afspraak bij je dokter en de verloskundige. Tot het kopen van de juiste babyspullen en het aanvragen van de zwangerschapsverklaring. En ook wanneer je bijvoorbeeld op je werk vertelt dat je zwanger bent en andere praktische – evengoed belangrijke – zaken. Kortom: wat moet je allemaal regelen voor de geboorte van je uk? Je leest het hier allemaal in de checklist zwangerschap.

Checklist zwangerschap

To do list zwangerschap: alles op een rij

Wat moet je regelen als je zwanger bent? En wanneer regel je alles? In deze to do list voor je zwangerschap vind je alles op een rij. Overzichtelijk, per week. En met tussendoor tips over hoe en waar je iets het best regelt. Print deze zwanger to do list uit. Hang hem op. Vouw hem in je agenda. Of leg hem thuis op je bureau. Dan kun je wekelijks checken of je up-to-date bent met deze complete zwangerschap checklist!

Checklist zwangerschap, wat regel je wanneer?

In de checklist voor je zwangerschap lees je dus per week wat je moet regelen. Om het nog overzichtelijker te maken is de checklist voor je zwangerschap opgedeeld in drie delen. Je raadt het misschien al; de checklist is een to do list voor de trimesters van je zwangerschap! Want ‘Wat te regelen bij zwangerschap?’ is zó een brede vraag, daar kun je wel een fijn overzichtje voor gebruiken. Zeker als je door de zwangerschapshormonen een beetje chaotisch en hysterisch wordt.

Baby op komst? Wat te regelen tijdens de drie trimesters van je zwangerschap, je leest het hier:

Eerste trimester zwangerschap

Krijg je een kindje? Gefeliciteerd! Print deze ‘kind op komst, wat te regelen-checklist’ maar snel uit. In het eerste trimester van je zwangerschap staan de things to do in het teken van testjes laten doen en je aanmelden voor praktische zaken als kinderopvang en je eerste echo! In deze checklist voor een baby op komst krijg je onder meer antwoord op en duidelijkheid over de volgende vragen:

  • Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
  • Wanneer ga je naar de verloskundige als je zwanger bent?
  • Wanneer is de eerste afspraak bij de verloskundige?
  • Wanneer doe je de combinatietest?
  • Wanneer krijg je de bloedtest bij zwangerschap?
  • Wanneer vindt de nekplooimeting plaats?
  • Wanneer is de eerste echo bij je zwangerschap?
  • Wanneer moet je kraamzorg regelen/aanvragen?
  • Waar vraag je allemaal die leuke, gratis zwangerschapsdozen aan?

Tweede trimester zwangerschap

In het tweede trimester van je zwangerschap is het ook voor de buitenwereld heel duidelijk dat jij een kindje op komst hebt. Geniet van de aandacht die je krijgt! Daarnaast… volg je het stappenplan voor je zwangerschap met dit tweede deel van de zwangerschap checklist. Bij de to do’s voor het tweede trimester van je zwangerschap gaat het vooral erom dat je zorgt voor de juiste spullen tijdens de zwangerschap. Dat je weet wat te doen voor de bevalling. En ook dat je nadenkt over de tijd ná de bevalling. Wil je een kraamfeestje? Wil je borstvoeding geven? In dit deel van de to do list voor een baby op komst krijg je te maken met deze vragen:

  • Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
  • Wanneer begin je met zwangerschapskleding kopen?
  • Wanneer begin je met een zwangerschapscursus?
  • Wanneer is de pretecho in 3d voor de geslachtsbepaling?
  • De vruchtwaterpunctie, wanneer krijg je die en waarom?
  • Wanneer ga je naar de verloskundige voor de tweede keer?
  • Hoe wil jij eigenlijk bevallen: thuis of in het ziekenhuis?
  • Wanneer is de 20 weken echo?
  • Wanneer vraag je een zwangerschapsverklaring aan en waarom?
  • Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen?
  • Vanaf wanneer kun je babyspullen kopen?
  • Wanner kun je beginnen met de babykamer?

Tip: Wanneer je babyuitzet wilt kopen, check dan dit blog met heel veel sale- en outlet tips!

Derde trimester zwangerschap

Het gaat snel. Voor je het weet zit je al in het derde trimester van je zwangerschap! Geen stress. Je hebt nog genoeg weken om de laatste dingen van de to do list voor je zwangerschap af te strepen. Bovendien word je in dit trimester goed in de gaten gehouden door de verloskundige. Ook al heb je last van zwangerschapsdementie, je zult echt niets vergeten van wat je moet regelen voor de bevalling. Zeker niet met deze checklist zwangerschap aan de muur. Bovendien… regel je in dit laatste trimester héél gemakkelijke en vooral de allerleukste dingen!

Wat te regelen bij je zwangerschap in dit laatste trimester…? In de checklist krijg je antwoorden op deze vragen:

  • Wanneer moet je je baas/werkgever uiterlijk vertellen dat je zwanger bent?
  • Vanaf wanneer ga je met zwangerschapsverlof?
  • Hoeveel maanden heb je zwangerschapsverlof?
  • Hoe vaak zie je de verloskundige in dit derde trimester van je zwangerschap?
  • Wanneer heb je een zwangerschapsverklaring nodig om te vliegen?
  • Wanneer kun je het geboorteplan maken/schrijven?
  • Wanneer moet je het kraampakket aanvragen bij de zorgverzekeraar?
  • Wanneer is het beste moment om een voedingsbeha te kopen?
  • Vanaf wanneer zet je de vluchtkoffer/tas klaar voor de bevalling?
  • Wanneer denk je na over wat je wil: kraamvisite en/of een kraamfeestje?
  • Wanneer laat je geboortekaartjes maken of maak je ze zelf?
  • En last but not least: wanneer bedenk je de naam voor je kleine?

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Checklist zwangerschap
Hoe lang zwanger? To do 1ste trimester
4-6 weken Een of meer dagen overtijd? Doe een zwangerschapstest. Die is vanaf 4 weken betrouwbaar!
7 weken

 

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je kunt nu meteen je eerste afspraak maken met de verloskundige. Vraag aan je huisarts welke verloskundigepraktijk bij jou in de buurt ligt. Of kies op basis van de meningen van vrienden en familie je praktijk. Natuurlijk kun je ook zelf op internet zoeken naar een verloskundige, bijvoorbeeld op deverloskundige.nl. Deze site is van het KNOV. Een beroepsorganisatie van verloskundigen in heel Nederland.

Ter info: De eerste afspraak vindt meestal plaats tussen de 8ste en 10de week van je zwangerschap.

8-10 weken

 

Je eerste afspraak bij de verloskundige!

Nú kom je te weten hoelang je zwanger bent en wanneer jouw uitgerekende datum waarschijnlijk zal zijn. Je bloeddruk wordt opgemeten. Je wordt gewogen. De verloskundige voelt aan je buik om te checken hoe groot je baarmoeder ongeveer is. Ook wordt er bloed afgenomen en lever je een urinemonster in om te testen of je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt. Of je krijg voor beide een verwijzing om dit in het ziekenhuis te laten testen.

Ter info: Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten en je krijgt zowel veel vragen als veel informatie. Schrijf ter voorbereiding voor het gesprek voor jezelf op wanneer je voor het laatst ongesteld was, wanneer je een zwangerschapstest hebt gedaan en wanneer je bent gestopt met eventuele anticonceptie.

9-14 weken

 

Je kunt nu – als je wil – de combinatietest doen. Deze test omvat een bloedtest voor je zwangerschap en nekplooimeting. Aan de hand daarvan kan het risico op een kindje met het syndroom van Down worden bepaald.

Ter info: Voor de bloedtest wordt bij jou bloed afgenomen tussen de 9de en 14de week. De nekplooimeting wordt gedaan middels een echo tussen de 11de en 14de week.

10-12 weken Je eerste termijnecho van je zwangerschap!

Nu kom je te weten hoe oud je baby in je buik écht is. En of je wellicht een tweeling of meerling in je buik hebt! Je weet na deze echo wanneer je precies bent uitgerekend. Bij deze echo meten ze namelijk je baby. Voordat je kindje 14 weken is, volgt het dezelfde groeicurve als elk ander baby’tje. Daarom kan de leeftijd exact aan de hand van de lengte worden bepaald. Ook is het vanwege dit feit nodig dat de eerste echo vóór de 14 weken plaatsvindt. Want daarna groeit elke baby op zijn eigen tempo.

Ter info: Deze echo zit in elk zorgverzekeringsbasispakket. Meestal wordt gekozen voor een inwendige echo, omdat de dunne echokop dan beter bij de baarmoeder komt voor een goed beeld van je kindje. Kan bij jou prima een uitwendige echo plaatsvinden in deze beginfase van je zwangerschap? Dan wordt je gevraagd om met een volle blaas te komen. Dat maakt het meten van je baby gemakkelijker.

11-12 weken

 

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn: de kinderopvang en kraamzorg regelen. Meld ook aan je zorgverzekeraar dat je zwanger bent.

Ter info: Je basisverzekering vergoedt de kosten van de kraamzorg. Wel betaal je per uur een eigen bijdrage. Heb je een aanvullende verzekering? Dan wordt die eigen bijdrage mogelijk (deels) vergoed. Lees hier meer info over je zorgverzekering zwangerschap.

En ook… ergens in dit trimester Gratis zwangerschapsdozen aanvragen!

Dat is heel gemakkelijk vanuit het Babystraatje-blog: 25x Gratis Babydozen en Zwangerschapsboxen op een rijtje!

Wat vergoedt je basisverzekering?

De echo wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Wordt er nog meer vergoed voor je zwangerschap vanuit je basisverzekering? Hier vind je alle vergoedingen op een rijtje.

Tweede trimester zwangerschap

Tweede trimester zwangerschap

Checklist zwangerschap
Hoe lang zwanger? To do 2de trimester
13 weken Je bent goed door de eerste prille maanden van je zwangerschap heen. Heb je het blije nieuws nog niet verteld aan de mensen in je omgeving? Dan is nú het moment om ze te vertellen dat je zwanger bent.

Ter info: Je hoeft natuurlijk niet per se te wachten met het blije nieuws delen. Veel zwangere vrouwen doen dit, omdat 80% van de miskramen in het 1ste trimester gebeuren. Als dit gebeurt en je omgeving weet dat je zwanger bent, kan het zwaar vallen om keer op keer het verdrietige nieuws te vertellen. Maar: doe vooral wat goed voelt. Zo kun je ook ervoor kiezen je ouders en beste vrienden wel al eerder in te lichten. Mocht het dan misgaan… kun je ook op hun steun rekenen ?

14 weken Je buikje toont zich al. Dat betekent: zwangerschapskleding shoppen!

Een tip: Koop allereerst een zwangerschapsbroek met een elastische band. Meestal voelt de band van een spijkerbroek het eerst oncomfortabel als je zwanger bent. Ook een zwangerschapsbeha voelt geweldig aan als je borsten door de zwangerschap beginnen te groeien en gevoelig zijn.

13-15 weken Schrijf je in voor een zwangerschapscursus.

Krijg je je eerste kindje? Dan is zo’n zwangerschapscursus zeker aan te raden. Je zorgt ervoor dat je lichaam beter wordt voorbereid op de bevalling. En je krijgt veel nuttige informatie over de bevalling.

Een tip: Kies voor zwangerschapsyoga als je een typje bent dat zich snel druk maakt. Kies voor zwangerschapsgym als je uitsluitend lichamelijk fit wilt worden en blijven.

16 weken Je kunt een pretecho (3D) doen. Bij de pretecho (wordt niet vergoed) zie je jouw baby op een groot scherm. En mogelijk zie je welk geslacht je kindje heeft. Ook vindt in week 16 de eventuele vruchtwaterpunctie plaats. Bleek uit een eerdere test dat je kindje een verhoogde kans heeft op een afwijking als het syndroom van Down? Dan kun je in week 16 een vruchtwaterpunctie laten doen. Met een naald wordt via de buikwand vruchtwater weggenomen. Dat water wordt getest. 3 weken later krijg je de uitslag: de meest betrouwbare inschatting van de kans op een afwijking.

Noot: Er is 1 nadeel van de vruchtwaterpunctie. 3 tot 4 op de 1000 keren veroorzaakt de punctie een miskraam.

16-17 weken Je tweede afspraak bij de verloskundige!

Vanaf nu zul je eens per 4 weken je verloskundige opzoeken. Ze houdt je gezondheid in de gaten, geeft informatie over je zwangerschap en tips voor je voeding en leefstijl.

Ter info: Deze ‘controleafspraken’ van je verloskundige duren ongeveer 10 minuten.

18 weken Een week om eens na te denken over je bevalling. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Lees je online eens in over ervaringen en bedenk waar jij je prettig bij zou voelen. Uit onderzoek in 2011 blijkt dat thuisbevallers het best op hun bevalling terugkijken als ze daadwerkelijk thuis zijn bevallen. Wilden ze thuis bevallen, maar moesten ze gedurende de bevalling naar het ziekenhuis? Dan kijken de moeders het minst positief terug op hun bevalling.

Voors en tegens: Alleen in het ziekenhuis kun je een ruggenprik of lachgas krijgen tegen de pijn. En treden er complicaties op bij je thuisbevalling? Dan moet je alsnog naar het ziekenhuis. Het grote voordeel van een thuisbevalling is echter dat je in jouw eigen vertrouwde omgeving bent en je de bevalling daardoor prettiger kunt ervaren.

19-20 weken Je tweede termijnecho, oftewel de 20 wekenecho!

Bij deze echo wordt er gekeken of je kindje wellicht een open ruggetje, open schedel, hartafwijking, waterhoofd, nierafwijking, ledemaatafwijking, darmafwijking, middenrifafwijking of buikwandafwijking heeft.

Lees dit ook: Laat je niet gek maken door al die verschillende afwijkingen die er kunnen zijn. Een klein deel, 3 tot 4%, van de baby’s die worden geboren heeft zo’n afwijking.

Ter info: de 20 wekenecho wordt vergoed.

20-21 weken Werkende moeder in spé? Vraag bij je verloskundige een zwangerschapsverklaring aan. Dit officiële bewijs heb je op je werk nodig om je zwangerschapsverlof in te plannen en om eventuele aanpassingen van je werk door te laten voeren. Ook als je met het vliegtuig op reis gaat, heb je deze verklaring nodig.

Let op: Sommige vliegmaatschappijen willen ook graag een gezondheidsverklaring van je hebben. Ook die vraag je bij je verloskundige (of je huisarts) aan.

22 weken Ga om de tafel met je werkgever.

Regel je zwangerschapsverlof, eventueel ouderschapsverlof en eventuele regelingen om te kolven als je jouw baby borstvoeding wilt geven.

En ook… verspreid over dit trimester Ja hoor, je mag tijdens het tweede trimester uitgebreid shoppen! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kleintje. Neem lekker de tijd voor het verzamelen van je babyuitzet! Oh, en vergeet ook niet de babykamer in orde te maken.

Nog even 2 shoptips tussendoor…

  1. Babykleding kopen? Check deze babykleding pagina >
  2. Zwangerschapskleding kopen? Check deze zwangerschapskleding pagina >

Derde trimester zwangerschap

Derde trimester zwangerschap

Checklist zwangerschap
Hoe lang zwanger? To do 3de trimester
24 weken Weet je baas nog niet dat je zwanger bent? Dit is de laatste week dat je dit kunt vertellen! Hop! Bovendien nadert je zwangerschapsverlof…

Ter info: In totaal heb je recht op 16 weken verlof. 4 weken voor je uitgerekende datum is het verplicht om met verlof te gaan. Je kunt echter ook 5 of 6 weken voor deze datum met verlof gaan. Na de bevalling heb je verlof tot de totale 16 weken voorbij zijn. Is je kindje er eerder bij? Dan krijg je dus gewoon 16 weken in totaal. Wordt je baby te laat geboren? Dan heb je langer verlof, want je hebt na de bevalling altijd recht op 10 weken verlof. Bij een meerling heb je overigens recht op in totaal 20 weken zwangerschapsverlof.

26-32 weken Vanaf nu ga je elke 3 weken op controle bij je verloskundige.
28 weken Vanaf nu vragen vliegmaatschappijen naar je zwangerschapsverklaring.
30 weken Begin met een geboorteplan maken.

Dan zet je voor jezelf, je partner en de zorgverleners alles op een rij over hoe jullie willen dat de bevalling verloopt bij verschillende scenario’s.

Tip: Houd het kort en bondig, puntsgewijs, en beperk je tot 1-2 A4’tjes.

32-36 weken Vanaf nu ga je elke 2 tot 3 weken op controle bij je verloskundige.
34 weken Nu kun je het kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar.
35 weken Ga je borstvoeding geven? Nu is een ideaal moment om een voedingsbeha aan te schaffen.
34-36 weken Je zwangerschapsverlof gaat nú in.
36 weken Vanaf nu zie je wekelijks jouw verloskundige. Of, als alles helemaal volgens het boekje verloopt, elke twee weken.

Ze legt uit wat jullie moeten doen als je vliezen breken en de bevalling begint.

37 weken Zet je vluchttas klaar!

Ter info: dit is het kraampakket met de nodige spullen voor jou en voor je baby.

38 weken Een weekje om na te denken over je kraamtijd. Wordt het een kraamfeestje na een paar weken? Of wil je iedereen persoonlijk op kraamvisite laten komen?
39 weken Zorg dat je alles in huis hebt voor je uk er is! Koffie, thee, suiker, beschuit, boter, muisjes; wat jij wilt voorschotelen.
En ook… verspreid over dit trimester Geboortekaartjes kiezen of ontwerpen. En natuurlijk een naam bedenken voor je kleine!

 

Nog spullen nodig voor je kraambed

Nog spullen nodig voor je kraambed?

Die vind je eenvoudig online op Medipoint >

Financiële zaken regelen…

Dat is heel belangrijk! En er komt heel wat rompslomp-regelwerk kijken bij een kleine op komst.

  • Ouderschapsverlof regelen
  • Kinderbijslag regelen
  • Kindgebonden budget berekenen
  • Kinderopvang regelen
  • Kinderopvangtoeslag berekenen
  • Verzekeringen controleren
  • Je huis babyproof maken met een verbouwing

Hier lees je alles over bovenstaande regel- en berekenzaken >

Verzekering zwangerschap regelen?

Lees hier alle zorgverzekering zwangerschap info!  Wil je een spaarrekening openen voor je baby? Dat kan natuurlijk ook!

The following two tabs change content below.

Meer wat regelen