Als je 16 weken zwanger bent, ben je al een behoorlijke tijd op weg. Wil je weten wat je allemaal kunt verwachten en hoe het daarbinnen met je kleintje gaat? We vertellen je alles over je 16e zwangerschapsweek. Lees snel verder!
16 weken zwanger: je buik
Als je 16 weken zwanger bent, heb je vaak best wel al een buik. Het varieert per persoon hoe dik die buik uiteindelijk wordt. De bovenkant van je baarmoeder staat nu op ongeveer een derde tussen je navel en schaambot.
16 weken zwanger symptomen
Waar de een na 16 weken zwangerschap nog niets voelt, heeft de ander er na die 3,67 maanden al heel wat ellende op zitten. Want zoveel maanden ben je ongeveer zwanger met 16 weken. Over het algemeen voelen mama’s zich als ze 16 weken zwanger zijn een stuk beter dan in het eerste trimester. Vaak zijn er geen of milde zwangerschapssymptomen. De misselijkheid en vermoeidheid zijn vaak over en je buik is met 16 weken vaak nog niet zo zwaar dat-ie al in de weg zit. Door hormonale veranderingen, stroomt er meer bloed naar je neuslijmvliezen. Hierdoor kan het zijn dat je neus sneller verstopt zit, maar je kunt ook last krijgen van een bloedneus.
Last van je darmen
Het kan zijn dat je last hebt van je darmen of van krampen. Het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron ondersteunt je zwangerschap, maar het kan je darmen ook iets ‘slapper’ maken. Bovendien duwt je groeiende baarmoeder de darmen ook nog aan de kant. Hierdoor krijgen sommigen als ze 16 weken zwanger zijn last van buikpijn of krampen. Omdat de darmen door zwangerschapshormonen minder goed werken, kun je last krijgen van verstopping. Het kan daarnaast zijn dat je tijdens week 16 van je zwangerschap last hebt van duizeligheid, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een lage bloeddruk. Doe het rustig aan en eet voldoende, ook als je geen eetlust hebt. Ook voldoende drinken is erg belangrijk.
Urineverlies
Over voldoende drinken gesproken. Het kan zijn dat je last hebt van urineverlies, vooral bij het hoesten, niezen of lachen. Dit komt doordat er extra druk op de bekkenbodem en blaas ontstaat. Ook worden de spieren rondom je bekkenbodem en rondom je vagina iets soepeler. Vaak treedt urineverlies later in de zwangerschap op. Als je er na de bevalling last van blijft houden, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts. Dat je symptomen ervaart is helemaal niet gek als je je bedenkt dat zich daarbinnen een klein mensje aan het ontwikkelen is. Over dat kleine mensje gesproken: hoe gaat het eigenlijk met de baby als je 16 weken zwanger bent?
Zwanger 16 weken: je baby
De ontwikkeling van je baby is met 16 weken zwangerschap in volle gang. De lengte van je mini me is nu ongeveer 10 tot 11 centimeter. De foetus weegt 130 gram. De beentjes hebben de armpjes qua lengte inmiddels ingehaald. Het hoofdje is nog vrij groot, maar alles komt steeds meer in verhouding. Je kindje ontwikkelt zijn zuigreflex en kan zijn duimpje in z’n mond stoppen. Misschien ligt-ie nu wel lekker te duimen. Gezellig is het daarbinnen sowieso. In de 16e week van de zwangerschap groeit er een laagje donshaar over het gehele lichaam. Deze fijne haartjes worden ook wel het lanugo genoemd en houden je kindje lekker warm. Over ongeveer 14 weken vallen de haartjes weer uit en komen in het vruchtwater terecht. Dit zorgt ervoor dat de darmpjes in beweging komen.
Over haar gesproken: de haarzakjes ontwikkelen zich momenteel. Ook heeft je beauty al wimpers en wenkbrauwen. Je baby kan op dit moment nog geen geluiden van buitenaf horen. Omdat je stem doorklinkt in je lichaam, hoort-ie jouw stem al wel. Begin dus gerust al met zingen! Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap is trouwens meestal het geslacht van je baby te bepalen. Weet jij al wat het wordt? Als je een meisje krijgt, groeien nu de eiblaasjes in de eierstokken. Bij een jongen worden nu de zaadblaasjes gevormd. En een kleine tip, heb je nu al bij 16 weken je zwangerschapsverlof geregeld? Niet vergeten, want het is belangrijk. Heb je het blog over 15 weken zwanger al gelezen?
16 weken zwanger echo
Tijdens de 16 weken controle bij de verloskundige wordt de groei van je baby en je baarmoeder bekeken. Ook worden de bloeduitslagen besproken. Als je rond de 16 weken zwanger bent, kun je kiezen voor een 16-weken-echo ofwel tussentijdse echo. Je kunt je kleintje dan zien bewegen en misschien slokjes vruchtwater zien drinken. Meestal is op deze echo zichtbaar of het een jongen of een meisje is. Als het geslacht tijdens de tussentijdse echo niet goed zichtbaar is, kiezen sommige ouders to be voor een pretecho voor de geslachtsbepaling. In week 16 van je zwangerschap krijg je van je verloskundige de vraag of je een 20-weken-echo wilt laten doen. Dit is een echo die is bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen op te sporen.
16 weken zwanger miskraam
Hoewel de kans op een miskraam met 16 weken zwanger niet groot is (5%), kan het helaas gebeuren dat het misgaat. Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. Maar omdat je baarmoeder groeit, is een beetje misselijk zijn in week 16 van je zwangerschap normaal. Ook kan je groeiende baarmoeder zorgen voor stekende buikpijn of menstruatiepijn. Ook als je met 16 weken zwanger last hebt van roze afscheiding of licht bloedverlies hoef je niet meteen het ergste te denken. Dit kan ook andere oorzaken hebben. Bel wel meteen even met je verloskundige. Rugpijn bij 16 weken zwanger zijn, komt vaker voor. Hier is de steeds zwaarder wordende buik vaak schuld. Zeker als je 16 weken zwanger bent van een tweeling kan die buik zorgen voor (lage) rugpijn. Probeer op je houding te letten en wat lichte oefeningen te doen.
16 weken zwanger hoeveel aangekomen?
Bij 16 weken zwangerschap is het normaal dat je ongeveer een halve kilo per week aankomt. Vaak komen aanstaande moeders het meeste aan in het tweede trimester. Waar je in het eerste trimester vaak 1 tot 2 kilo extra kilo’s aantikt, kan dit in het tweede trimester 6 kilo zijn. Als je 16 weken zwanger bent en 5 kilo bent aangekomen, heb je dus nog zo’n 3 kilo ‘te goed’ dit trimester. Al is het niet zo dat je je meteen zorgen moet maken als je na 16 weken al 7 of 8 kilo bent aangekomen. Maar probeer zo ver mogelijk niet al te veel aan te komen. Dit is gezonder voor jou en de kleine baarmoederbewoner. Als je 16 weken zwanger bent en niet aangekomen, hoeft dit niet erg te zijn. Let er wel op dat je genoeg eet en ga voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Zwanger 16 weken, conclusie
Als je 16 weken zwanger bent, komen er nog heel wat mijlpalen aan. Als je hem nog niet hebt gehad, wensen we je een fijne ‘16-weken-zwanger-controle” toe. We hopen dat je geniet van je 16e zwangerschapsweek en alles wat nog komen gaat!
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Fijn babyspeelgoed en peuterspeelgoed: het leukste kinderspeelgoed - 25 oktober 2024
- Tips voor een dagje uit met je baby - 30 juni 2024
- Luier wasbaar en herbruikbaar, de beste tips - 27 juni 2024