Connect
To Top

Kinderslaapcoach Inge de Heer: Hoe zit dat nou met het slapen van een baby, wat is normaal?

Wow, wat ontzettend veel reacties heb ik ontvangen op mijn eerste blog hier op Babystraatje.nl. Allemaal heel erg bedankt voor jullie verhalen en jullie vragen!

De wanhoop bij slaapproblemen

Wat mij erg opvalt in jullie mailtjes en de berichten op Facebook en op Babystraatje.nl, is de wanhoop die uit veel mailtjes spreekt. Verschillende mama’s van nog heel jonge baby’tjes hebben me gemaild met de vraag wat ze met het slaapprobleem van hun zoontje of dochtertje aan moeten. Sommige waren zelfs baby’tjes van een week of 3 oud. Mijn hart brak echt, ik vind het zo ontzettend vervelend voor jullie dat jullie door het slapen van je kind en alles wat daarbij komt kijken eigenlijk vergeten om te genieten van je kleine baby’tje.

“Vaak komt de wanhoop door alle verhalen die ouders om zich heen horen.”

Vaak komt de wanhoop bij de mama’s en natuurlijk ook bij de papa’s door alle verhalen die ze om zich heen horen. De ene pasgeboren baby slaapt nog sneller dan de andere. En dan natuurlijk nog de voeding, echt één of meerdere nachtvoedingen zijn nog echt heel normaal hoor. Dus laat je vooral niet van de wijs brengen door alle geweldige verhalen van anderen, want of ze echt allemaal waar zijn…

Wat is nou normaal?

Wat mag je nu eigenlijk verwachten van je pasgeboren baby, is het reëel om te denken dat ze vanaf dag 1 doorslapen, of dat ze na een week al een perfect schema hebben? Eigenlijk weet je hierop het antwoord natuurlijk al wel, natuurlijk mag je dat niet van je baby verwachten!

Tot 6 maanden

Een pasgeboren baby heeft nog geen gestructureerd slaappatroon. Pasgeborenen starten vaak met korte slaapcycli, ze slapen veel, maar worden ook vaak wakker. Vóór de 6 weken is de langste slaap op een dag vaak niet meer dan 2 tot 3 uur. Rond een week of 6 tot 8 zie je vaak dat de aaneengesloten slaaptijd van je baby wat langer begint te worden. En ik bedoel hierbij de langste slaap tijdens de nacht. De langste slaap zal dan ongeveer 4 tot 6 uur worden.

“Het is normaal dat tijdens de eerste maanden de slaapjes variëren in lengte.”

Zodra je baby ongeveer een maand of 3 is dan zal het slaappatroon wat voorspelbaarder beginnen te worden. En dan heb ik het vooral over de nachtslaap. De slaapjes overdag worden vaak rond de 4 tot 6 maanden pas wat voorspelbaarder en soms duurt het zelfs nog wel wat langer. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de ontwikkeling van je baby. Het is heel normaal dat tijdens de eerste maanden de slaapjes variëren in lengte. Soms zijn ze kort, soms zijn ze lang. En onthoud goed, elke dag kan het weer anders zijn.

Rond de 4 en 6 maanden zitten ook nog 2 flinke ontwikkelsprongen, rond deze tijd kan de slaap van je kind nog meer in de war raken. Dit is normaal, maar kan wel ontzettend vervelend zijn. In een latere blog zal ik jullie nog meer vertellen over de sprongen in de ontwikkeling.

Vanaf 6 maanden

Zoals je in het vorige stukje al gelezen hebt is het slapen van je baby de eerste 6 maanden nog niet erg gestructureerd. Vanaf 4-6 maanden begint het allemaal een beetje op zijn plaats te vallen. De slaapjes worden wat langer en wat regelmatiger en de nachtslaap wordt langzaamaan ook wat langer.

In de leeftijd van 6 tot 8 maanden zal je baby tussen de 10 tot 12 uur slapen gedurende de nacht en rond de 3,5 uur overdag en dit is dan verdeeld over 2 tot 3 slaapjes. Is je baby tussen de 9 en 12 maanden oud, dan slaapt je baby ongeveer rond de 11 uur per nacht en ongeveer 3 uur overdag. De uren overdag zijn dan verdeeld over 2 slaapjes. Ongeveer 1,5 uur in de ochtend en 1,5 tot 2 uur in de middag.

Zodra je kind 13 tot 18 maanden is heeft het nog ongeveer 11,25 uur slaap nodig tijdens de nacht en 2,25 tot 2,5 uur overdag nog verdeeld over 2 slaapjes. Zodra je kind richting de 18 maanden gaat zal het waarschijnlijk over gaan van 2 slaapjes overdag, naar 1 slaapje overdag. Dit ene slaapje is dan in de middag.

“Je kunt bij een pasgeboren baby nog geen regelmaat verwachten.”

Elk kind is anders

Mocht het nou zo zijn dat je kindje deze uren niet haalt, dan is er natuurlijk nog niet meteen reden tot paniek. Elk kind is anders en ontwikkeld zich op het eigen tempo. Maar mocht je nu merken dat je kindje zich niet lekker ontwikkelt of moe en chagrijnig is overdag? Dan is het natuurlijk wel verstandig om verder te kijken of er wat aan de hand is. De eerste stap die je dan het beste kunt maken is om naar een arts te gaan. Je kunt het natuurlijk met je huisarts bespreken, of je kunt je zorgen aangeven op het consultatiebureau. Mocht er nu niks medisch aan de hand zijn en wil je toch graag dat je kindje wat beter gaat slapen dan mag je me natuurlijk altijd bellen.

Genieten

Wat ik met deze blog eigenlijk aan wil geven is dat er bij een pasgeboren baby nog geen regelmaat te verwachten valt. Doe je dit wel, dan ga je jezelf alleen maar ongerust maken en ga je stressen en waarschijnlijk vergeet je op een gegeven moment te genieten van je kleine hummeltje. Ben jij nou de gelukkig mama waarbij het wel allemaal makkelijk verloopt? Geniet er dan van en bedenk dat niet iedereen zoveel geluk heeft.

Dus de het belangrijkste uit deze blog is in 1 woord samen te vatten: Geniet!

7 Reacties

Meer slapen